Maailma viiest miljonist karibuust elab Alaskas umbes miljon. Kõik karibud on samad liigid, Rangifer tarandus, kuid jagunevad seitsmeks alamliigiks. Alaskal on ainult viljatu maa alamliik, Rangifer tarandus granti. Caribou on rändloomad ja sellisena varieerub nende liikumine aasta-aastalt, sõltuvalt toiduga varustatusest, kiskjate ahistamisest ja ilmastikuolude hooajalistest erinevustest. Neil on siiski konkreetsed poegimiskohad, aga ka suured ja pisut määratlemata talvealad. Suuremahuline liikumine nende kahe vahel toimub tavaliselt sügisel (september-oktoober) ja kevadel (märts-aprill). Caribou võib ühest kohast mööda liikudes läbida igal aastal mitusada miili. Caribu ristumistee rühm

Viljatu jahvatatud karibou, nagu nimigi ütleb, leidub arktiliste ja puudeta metsade kohal enamasti puudeta tundras. Suvel söövad nad mitmesuguseid taimi, sealhulgas paju, rohu ja mitmesuguste õistaimede lehti. Talvel on nende lemmiktoiduks samblikud ja põhjapõdra sammal - madala kasvuga taimed, mida leidub arvukalt tuulega puhutud tundra elupaigas. Nagu lehmad, on ka karibou neljakambrilise maoga mäletseja, mis sobib sellisest sitkest söödast toitainete seedimiseks ja eraldamiseks. Nende nõgusad ja laialivalguvad kabjad on hästi kohandatud lume käppimiseks, et leida allpool olev sööt. Lisaks on need suurepäraseks toeks üle rabeda maapinna või pehme lume ja ujudes üle jõgede. Kariibu on hirveperekonna ainus liige, kus mõlemast soost sarved kasvavad.

Alaskal on vähemalt kolmkümmend erinevat karja, mida iseloomustavad nende individuaalsed poegimiskohad ja talvised vahemikud. Neist suurim on Lääne-Arktika Caribou kari, mis ulatub Brooksi levila lääneosas ja põhjaranniku tasandikul kogu Sewardi poolsaare kaudu. Selles on üle 400 000 looma ja see on piirkonna elanike jaoks oluline toiduressurss. Porcupine'i kari, kus on üle 100 000 looma, on ehk kõige tuntum kari väljaspool Alaskat. See on kari, kelle poegimisalad asuvad Arktika Riiklikus Metsloomade Varjupaigas (ANWR) ja mida puurimine tõenäoliselt mõjutab.

Kui sõidate mööda Glenni maanteed Anchorage'i ja Glennalleni vahel, võite märgata Nelchina karjast pärit karibu. Selles karjas on umbes 40 000 looma ja see on osariigis üks kättesaadavamaid karju. Väike Mentasta kari jagab talvepiiri Nelchina Karjaga Wrangell-St'i põhjaosas. Eliase rahvuspark. Nendest karjadest pärit Cariboud nähakse sageli maanteel (Glenni maanteel ja Tok Cutoffil) ristumas või mööda neid sõitmas oktoobris ja jälle aprillis.

Caribou on alati olnud Alaska rahvaste jaoks oluline ressurss. Traditsioonilisel ajal olid kariboud rõivaste ja tööriistade, aga ka liha allikas. Nahast tehti saapaid (mukluksi), labakindaid, pükse, sokke ja parke. Pärast juuste eemaldamist võis naha lõigata pikkadeks ribadeks ja kasutada seda lumekingade rihmades, kelgu kinnitamiseks ja muuks otstarbeks. Luudest ja sarvedest valmistati mitmesuguseid tööriistu, alates kalasabadest ja lantidest kuni ulu käepidemeteni kuni nahakraapideni. Siinus kuivatati õmblemiseks

Noore pulli fotoTänapäeval kasutavad inimesed kogu looma palju vähem; loomulikult leitakse liha toiduks, kuid see ei pruugi sisaldada keele ega mao sisu, mida mõlemad on kasutatud ka varasematel aegadel. Nahku kasutatakse teataval määral endiselt (peamiselt magamispatjade või kelgupatjade jaoks kaugemates piirkondades), kuid mitte nii, nagu need olid enne Columbia® ja The North Face® ülerõivaste importimist. Kondid ja sarved on endiselt laialdaselt kasutatavad mitmesugustel kunsti- ja käsitööprojektidel, alates traditsioonilistest käepidemetest ja kalapüügipeenistest ning lõpetades puhtkunstilise kasutamisega turistidele müüdavate esemete nikerdamiseks.



Video Juhiseid: Episode 01: Self Guided Caribou Hunt in Alaska (Oktoober 2020).